Bonen burger met Salsa

Ik kan het maar niet lekker vinden, die vleesvervanger. In welke vorm dan ook. Heb ondertussen best veel producten geprobeerd maar het zelf maken blijft gewoon het allerlekkerst. Dus (even) geen vlees willen eten maar wel een lekkere burger eten? Een smakelijke burger maak je makkelijk zelf met zwarte bonen.

Wat heb je nodig?

Burger

  • 1 ui, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 blik zwarte bonen in blik, of droge bonen (zoals ik heb gedaan) dan een nachtje wellen en 1 uur koken.
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel koriander
  • 1 handje mais
  • zout & peper
  • 4-5 eetlepels havermout

Tomatensalsa

  • 4 tomaten
  • sap van 2 limoen
  • verse koriander
  • handje mais
  • wat knoflookpoeder
  • zout & peperEventueel
  • 4 broodjes
  • avocado
  • rode ui
  • sla

Eventueel

  • 4 broodjes
  • avocado
  • rode ui
  • sla

Hoe je het maakt

  1. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui voor 3-4 minuutjes.
  2. Voeg knoflook, en de kruiden kurkuma, komijn, cayenne, koriander toe en bak 1 minuutje mee.
  3. Doe de zwarte bonen samen met de gebakken ui, knoflook en kruidenmengsel in een keukenmachine. Voeg ook de mais toe. Even kort mixen tot een stevig maar grof mengsel.
  4. Roer de havermout door de zwarte bonen mix en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  5. Maak met je handen 4 burgers van het mengsel en bak ze in de pan met olie voor ongeveer 15 minuten.
  6. Maak de tomatensalsa door de tomaat te snijden en te mixen met het limoensap, koriander, mais, knoflook en zout & peper.
  7. Serveer de burgers eventueel op een broodje met de avocado, sla, salsa en rode ui.

ons groene zusje biologisch en duurzame inspiratie blog leven2